Samen de koers bepalen
beweging beweging
11

Patrick Ankersmid, Senior Adviseur MKB


“Waarom ben jij accountant?” Dit is een vraag die ik en mijn collega’s regelmatig krijgen. Zelfs van mijn eigen dochter kreeg ik de vraag of mijn beroep niet saai is.

Saai?

Ik zal het antwoord maar meteen verklappen: “nee!”. Ja, het is algemeen bekend dat een beroep als accountant niet gelijk in de top 10 staat van meest sexy beroepen bij een feestje en al zeker niet op een dating-app. Maar is dat wel terecht? In deze blog leg ik uit waarom ik vind van niet.

Cijfers


Iedereen weet dat een accountant “iets” met cijfers doet. Anderen kunnen het nog aanvullen met het verzorgen van de belastingaangiften voor particulieren en bedrijven. En met name de ondernemers die vaker met een accountant contact hebben kunnen hier nog meer over uitweiden.

En het klopt zeker dat je als accountant affiniteit moet hebben met cijfers en belastingen. Maar het is gelukkig veel meer dan dat.

Mensen


Allereerst zit het in de omgang met mensen. Op de werkvloer met je collega’s, waarmee je samen als team aan het werk bent om een ondernemer/onderneming zo goed mogelijk te begeleiden, te ondersteunen en te adviseren. Ook het samenwerken met collega’s van andere disciplines (administratief, lonen, fiscaal, juridisch, etc.), waarbij je vanuit meerdere perspectieven naar een opdracht kijkt (en ervan leert).

Het allerleukste is natuurlijk het klantencontact. Zowel per mail, telefoon maar het liefst face-to-face bij de klant op zijn/haar bedrijf. Ieder met zijn/haar eigen karakter en uitdagingen. Maar ook zeer verschillend qua omvang. Zo krijg je als accountant een kijkje in de keuken van bijvoorbeeld de bakker om de hoek, tot een internationaal opererend productiebedrijf, of een handelsonderneming.

Afwisseling


Ook de afwisseling van mijn werkzaamheden is de reden dat ik al bijna 25 jaar als accountant werkzaam ben. Bij het samenstellen van de jaarrekeningen en het verzorgen van de fiscale aangiften is het toch altijd weer anders dan voorgaande jaren, door bijvoorbeeld;
- nieuwe wet- en regelgeving die toegepast moet worden;
- nieuwe plannen van de ondernemer die ten uitvoer gebracht zijn of nog moeten worden;
- analyse en bespreking van de positieve en soms ook negatieve resultaten die behaald zijn.

Maar vooral ook de diverse vragen die door de ondernemers gesteld worden. Elke dag komen deze vragen binnen per mail, app of telefoon. Zoals bijvoorbeeld vragen over;
- voorgenomen investeringen;
- vragen(brief) van de Belastingdienst;
- boekhoudkundige vragen;
- opzetten van een financiële administratie;
- opstellen van prognoses;
- waardebepaling van de onderneming;
- herstructureringen;
- financiële toekomstplanning.

Hierdoor is elke dag weer anders en vaak loopt de eigen planning van de werkdag anders dan ik voor ogen had toen ik ’s ochtends opstond.

Personeelstekort


Hoe kan het dan dat de accountancybranche ook al vóór de huidige tijd, waarin in veel sectoren een tekort aan goede arbeidskrachten is, moeilijk aan nieuw/jong personeel kan komen? Allereerst doordat de (post-)HBO studie tot accountant best pittig is. En in mijn ogen bij de opleiding nog te vaak de link met de praktijk gemist wordt. Maar vooral het stoffige imago krijgen we te vaak opgespeld als accounancybranche. Maar wij die in de branche werkzaam zijn dragen het zelf misschien ook te weinig uit hoe leuk ons vak is.

Mijn conclusie


Mijn conclusie is dan ook dat de accountantsopleiding en het beroep accountant alles behalve saai is. Als je dienstverlenend bent ingesteld, is het een prachtig beroep, waarbij je veel voor ondernemers kunt betekenen. Ook heb je dan zelf een zeer afwisselende baan, met veel potentie om je persoonlijke groei te verwezenlijken. Ik sta hiervoor al bijna 25 jaar ’s ochtends vroeg graag op!

  • Tel: 0575 52 61 10
  • [javascript protected email address]

Valerie Visschedijk KAB Patrick Ankersmid
“Waarom ben jij accountant?” Dit is een vraag die ik en mijn collega’s regelmatig krijgen. Zelfs van mijn eigen dochter kreeg ik de vraag of mijn beroep niet saai is.